Tuesday, February 1, 2011

Jak se neuvěřitelné stalo skutečností

Na škole jsem byl dlouho. Tak dlouho, že si vlastně ani nepamatuju, co jsem tam těch prvních pár let dělal. Jedno je ale jistý - moc mi to nešlo, protože jsem musel furt žádat o nějaké výjimky. Jednou jsem dokonce už na VŠE ani neměl být, ale nějak jsem to ukoulel. Když jsem se pak konečně dostal do fáze, že jsem měl všechny předměty, tak jsem zas začal psát o Neumannový a neměl chuť ani čas na diplomku a státnice. Takže mi studijní systém v září ohlásil 15. semestr a ve schránce jsem našel již třetí obálku. I když jsem nakonec všechno honil na poslední chvíli, diplomku se mi podařilo 3. ledna odevzdat a vše směřovalo k obhajobě a závěrečný státnici z regionalistiky.

Nejdřív mě minulé úterý čekala obhajoba. Přišel jsem na osmou, jako že si to rychle odbydu a půjdu se zase učit. Omyl. Sešlo se nás na obhajoby a různý státnice asi deset, navíc na hodinu a půl komise odešla na nějakou mimořádnou poradu. Nějakej ukecanej dement ze třeťáku vytáhl Střelené kachny a začal na to balit asi pět holek. Měl u toho děsný řeči, tak jsem si musel odsednout. Pak se konečně asi v půl jedný na mě dostala řada. Prezentace v pohodě, pár doplňujících otázek a já říkám, že se průmyslová revoluce Irsku trochu vyhla (téma DP: Prostorové plánování v Irsku). "Kolego, víte, kde postavili Titanic?" ptá se mě prof. Wokoun. "No asi v Irsku," odpovídám. "To bude taky důvod, proč to s ním skončilo tak, jak to s ním skončilo," podržel mě vedoucí práce Ing. Damborský. Pak jsem ještě prozradil své utajení, kdy jsem přílišný beletristický styl vysvětloval profesní deformací. "Kdybych věděl, že jste z Blesku, tak vám nechám tu dvojku," řekl mi později prof. Wokoun, když mi blahopřál k jedničce. Prozrazení utajení nevydýchal ani kluk se Střelenejma kachnama. "Ty vole, von seděl vedle mě Blesk," prohlásil znechuceně, když jsem odcházel. Chtěl jsem mu ledasco vysvětlit, ale uspokojil jsem se vyřčením slova blbeček.

Obhajoba dopadla dobře, ale času nebylo nezbyt - musel jsem rychle domu a ještě doladit přípravu na státnici. Jako tradičně jsem zjistil, že vlastně nic neumím, takže jsem začal panikařit, nalil do sebe tři litry kafe, šoka a spýda a začal s Rimmerovskym opáčkem. Když jsem si chtěl jít ve čtyři na půlhodiny zdřímnout, tak jsem zjistil, že to nejde, takže jsem se zase vrátil k učení a pocitu, že jsem dutohlav (což zřejmě souvisí s tim Rimmerovskym opáčkem).

Ráno jsem nastoupil na devátou a na chodbě zahlídnul Princla. Podle mě to byl výplod mé fantazie, který mi chtěl naznačit, že to dobře skončí. Princlik byl totiž úplně prvním vyučujícím, který mě na VŠE před sedmi lety zkoušel. To když se mě v rámci Socioekonomické geografie zeptal na to, jaká znám měřítka mapy. Tehdy jsem dostal za jedna, takže jsem měl pocit, že by to mohlo klapnout. Trochu tomu pomohlo i zjištění, že se mi oproti původním informacím výrazně zlepšila komise. Nicméně když jsem si vytáhl otázky, u jedný jsem měl úplný prázdno. No ale nakonec jsem to dal nějak dohromady, otázku, na kterou jsem si věřil, totálně podělal a naopak a odešel s trojkou. Takže má VŠE anabáze je kupodivu ukonce a Zhaly.kom je Ing. Vodohospodář...

3 comments:

puchy said...

a já jsem myslel, že už jsi se na to dávno vykašlal...

puchy said...

jo a vlastně teda gratuluju k hezkýmu výkonu

papn said...

Je to srdcar!